In deze nieuwsbrief:

 • Nieuwe 2018 FAR onderzoeksvoorstellen: determinanten van auditkwaliteit
 • Save the date: Internationale FAR Conferentie 2019
 • Vooraankondiging: oproep voor onderzoeksvoorstellen 2019
 • FAR Director Olof Bik benoemd tot hoogleraar Behavioral Research in Auditing
 • Links naar andere relevante bronnen

Nieuwe 2018 FAR onderzoeksvoorstellen: determinanten van auditkwaliteit

Op basis van haar oproep tot onderzoeksvoorstellen 2018 heeft FAR onderzoekers uitgenodigd onderzoeksvoorstellen in te dienen die gericht zijn op het onderzoeken van de determinanten (drivers en grondoorzaken) van auditkwaliteit. De drie onderwerpen die voor dit jaar werden geselecteerd waren:

 • Data driven auditing: hoe beïnvloeden data-driven audits (bijvoorbeeld big data en blockchain-analyses) de audits?
 • Auditkwaliteitsindicatoren: wat zijn de meest informatieve AQI’s voor engagementniveau tijdens de audit?
 • Betrokkenheid van het auditcomité: Wat is de impact van de (verhoogde) betrokkenheid van het auditcomité bij de audit op de auditkwaliteit?

Deze oproep resulteerde in de inzending van acht onderzoeksvoorstellen van onderzoekers in binnen- en buitenland, die zorgvuldig en grondig werden beoordeeld door alle FAR-bestuursleden. Tot dusverre zijn na verschillende beoordelingsrondes drie onderzoeksteams geselecteerd voor een subsidie ​​van FAR. Deze subsidie ​​is een combinatie van financiële middelen en toegang tot data. Er zijn nog steeds discussies gaande met andere teams.

De drie huidige geselecteerde onderzoeksprojecten voor 2018 zijn:

Onderzoeksprogramma B – Empirische onderzoeksprojecten

 • How auditors’ internal and external interactive relationships impact their judgment and decision-making: experimental evidence on the underlying causes of good and poor audit quality – Prof. dr. E. Cardinaels (KU Leuven)
 • The drivers and impact of audit committee involvement on audit quality – Prof. dr. A. Vanstraelen (Maastricht University)
 • How Can Audit Committee Support Improve Auditors’ Application of Professional Skepticism? – Prof. dr. A. Gold (VU)

Save the date: Internationale FAR Conferentie 2019

FAR’s vierde internationale conferentie staat op de agenda in het voorjaar van 2019. Deze conferentie is gericht op wat de wetenschap ons kan leren over relevante vragen uit de auditingpraktijk. Tijdens de conferentie delen we ook de tussentijdse resultaten van de FAR onderzoeksprojecten, opvattingen uit de praktijk, manieren om de kwaliteit van de audit verder te versterken en nieuwe onderzoeksmogelijkheden. Dit jaar vindt de internationale FAR conferentie plaats op 3 en 4 juni 2019 aan de Nyenrode Business Universiteit (Straatweg 25, 3621 BG Breukelen). Mis het niet en blokkeer de datum nu in uw agenda om ons te vergezellen op deze twee inspirerende dagen! De conferentie is kosteloos en deelnemers kunnen zich voor Nederlandse PE punten registeren.

Het programma, de registratie en verdere informatie wordt zo spoedig mogelijk beschikbaar gesteld.

Vooraankondiging: oproep voor onderzoeksvoorstellen 2019

Met trots kunnen wij u meedelen dat FAR medio december 2018 haar 4e oproep voor onderzoeksvoorstellen (2019) zal bekendmaken.

FAR ondersteunt projecten met behulp van meerdere onderzoeksbenaderingen en -methoden. Een sterke focus van het programma is om het begrip van de theoretische substantie van auditing uit te breiden door empirische archiefgegevens van auditkantoren beschikbaar te stellen, terwijl de deelnemende auditkantoren ook zijn overeengekomen om deel te nemen aan survey-onderzoek, interviews, experimenten en case study’s.

Houd de FAR website in de gaten voor de 2019 oproep.

FAR Director Olof Bik benoemd tot hoogleraar Behavioral Research in Auditing

Met ingang van 1 september is Olof Bik benoemd tot hoogleraar Behavioral Research in Auditing aan Nyenrode Business Universiteit. Bik was al aan Nyenrode verbonden als programmadirecteur van de Accountancy opleidingen en zal deze rol als Academic Director voortzetten. Ook is hij Managing Director bij de op Nyenrode gevestigde Foundation for Auditing Research. Bik richt zich in zijn onderzoek op het professionele gedrag en de oordeelsvorming van accountants, de factoren die hier vanuit organisatie, cultuur en context invloed op hebben, en de impact hiervan op de auditkwaliteit.

Read the full news item on the website of Nyenrode Business Universiteit

Links naar andere relevante bronnen

Heeft u suggesties hoe wij onze nieuwsbrief kunnen verbeteren of nieuws dat u met ons wilt delen?
Laat het ons dan weten via info@foundationforauditingresearch.org

 
 
 

Share This