Cookie preferences
Settings I agree

Persbericht: Vertrek van jonge accountants uit het vak

17 October 2024

English Nederlands

De Foundation For Auditing Research (FAR) heeft het Research Centre for Education and the Labour Market (ROA) uit Maastricht onlangs gevraagd te onderzoeken waarom accountants die recent tot het beroep toetraden, vroegtijdig besluiten naar een andere functie om te zien.  

Het rapport toont onder meer het volgende:

  1. Accountants die het beroep verlaten verklaren hun vertrek uit de hoge werklast, en omdat alternatieve werkgevers een betere honorering bieden.
  2. Jongere accountants lijken makkelijker over te stappen naar een alternatieve carrière dan voorheen. Ze houden ook niet per se vast aan een carrière in hun werkzame leven. Ze zoeken naar mogelijkheden om uitdagingen het werk en zelf-gestelde leerdoelen in evenwicht te brengen met werktevredenheid. Deze verschuiving in werkoriëntatie kan van invloed zijn op het partnermodel dat veel accountants hanteren, dat is gebaseerd op het idee dat de betrokken accountant haar/zijn werkzame leven bij een kantoor doormaakt.
  3. Accountants werken in wisselende teams en dit kan soms moeilijk zijn omdat elk team een eigen dynamiek heeft waardoor de individuele accountant soms moeite haar/zijn plaats te nemen in het team.
  4. Betere condities inzake werk-privébalans kunnen helpen de druk op de junior accountantservaring te verlichten en deze bewegen binnen het beroep te blijven. 

De Foundation of Auditing Research (FAR) zet zich in voor wetenschappelijk onderzoek binnen accountancy en auditing. Een voorbeeld hiervan is het bijgaande onderzoek naar het relatief hoge verloop onder accountants. Dit onderzoek vormt een basis voor verder onderzoek naar de mogelijkheden om de arbeidstevredenheid van (jonge) accountants te verbeteren. Op deze wijze  wil de FAR bijdragen aan een duurzame  aantrekkelijk toekomst voor de professie.

Voor het volledige rapport verwijzen we u naar:

Volledige Rapport

Nadere inlichtingen kunt u verkrijgen bij Jan Bouwens jan.bouwens@foundationforauditingresearch.org (Academic Director FAR)

 

 

Back to overview