Cookie preferences
Settings I agree

FAR Nieuwsbrief: Going Concern Opinions - Literature review, practice note & komende masterclass

15 October 2019

English Nederlands
FAR Nieuwsbrief: Going Concern Opinions - Literature review, practice note & komende masterclass

In deze nieuwsbrief:  

  • FAR literature review en practice note ‘A synthesis of auditor reporting on going-concern uncertainty’ door Marshall Geiger, Anna Gold and Philip Wallage
  • FAR masterclass ‘Going Concern Opinions (GCOs) in theory & practice’ – 9 december 2019
  • (Video) interview met FAR onderzoeker Katlijn Heasebrouck
  • What's driving audit fees in 2019? Podcast met FAR bestuurslid Robert Knechel door FERF
  • FAR bestuurslid en algemeen directeur Olof Bik aanvaardt leerstoel in Behavioral research in auditing aan Nyenrode Business University

FAR Literature review en practice note ‘A synthesis of auditor reporting on going-concern uncertainty’

Door Marshall Geiger (University of Richmond), Anna Gold (Vrije Universiteit Amsterdam) en Philip Wallage (Vrije Universiteit Amsterdam en University of Amsterdam).

De beslissing van de auditor met betrekking tot een going concern opinion (GCO) is een van hun belangrijkste oordelen, aangezien GCO's invloed hebben op het klantbedrijf, de markten, gebruikers van de financiële overzichten en auditors zelf. Zo'n gevoelige en complexe beoordelingsvraag vereist expertise en ervaring. In de academische literatuur worden GCO-beslissingen vaak gezien als gerelateerd aan auditkwaliteit, en behoren ze tot de een van de weinige waarneembare uitkomsten van de audit. In de afgelopen decennia hebben academische onderzoekers aanzienlijke inspanningen geleverd om GCO-beslissingen te onderzoeken. De onderzoekers Geiger, Gold en Wallage, denken dat audit practitioners baat kunnen hebben bij de inzichten die zijn voortgekomen uit dergelijk onderzoek.

In de literature review (Geiger, Gold, and Wallage, 2019) (Engels) beoordelen en synthetiseren de onderzoekers 149 academische studies die zijn geschreven sinds 2013, het einde van de vorige synthese door Carson et al (2013).

In de practice note (Engels) maken de onderzoekers een selectie van wat zij beoordelen als de meest interessante en relevante inzichten, en bespreken zij de mogelijke implicaties in de praktijk.

FAR Masterclass ‘Going Concern Opinions (GCOs) in theory & practice’ – 9 december 2019

In navolging op de bovengenoemde literature review en practice note, organiseert de FAR op 9 december 2019 een masterclass over Going Concern Opinions (GCO's).

In deze masterclass worden de belangrijkste bevindingen van dit uitgebreide literatuuroverzicht gepresenteerd met een focus op relevante onderwerpen voor de praktijk. Vervolgens zullen deelnemers in break-out sessies hun ervaringen en de praktische implicaties van de onderzoeksresultaten bespreken, evenals praktische kwesties die in toekomstig onderzoek moeten worden aangepakt. Onderwerpen die zullen worden besproken, zijn onder meer de interactie tussen auditteams en het GCO-panel van de bedrijven, de effectiviteit van voorspellende modellen en of GCO's kunnen worden beschouwd als een ‘zichzelf vervullende profetie’. Ten slotte zullen de discussies worden samengevat en gedeeld in een plenaire sessie.

Vanwege het grote belang van GCO's voor diegenen die zich bezighouden met jaarrekeningen, is deze masterclass relevant voor auditors van grote en kleine bedrijven en van alle functieniveaus.

Klik hier voor meer informatie en registratie.

Video-interview met FAR-onderzoeker Katlijn Heasebrouck; ‘Onderzoek naar de menselijke factor in accounting’

Katlijn Haesebrouck is universitair docent aan de afdeling Accounting and Information Management van de Universiteit Maastricht. In dit recente video-interview met FAR (Engels) vertelt ze over het FAR-project 'The Effect of Audit Culture on Audit Quality’ waar ze momenteel aan werkt met Jasmijn Bol (Tulane University), Isabella Grabner (Vienna University) en Mark Peecher (University of Illinois at Urbana-Champaign).

What's driving audit fees in 2019? Podcast met FAR Board member Robert Knechel door FERF;

De Financial Executives Research Foundation (FERF) sprak recentelijk met FAR Academic Board Member Robert Knechel over 'waar financiële leidinggevenden rekening mee moeten houden bij de voorbereiding van een audit, de belangrijkste factoren voor de verhoging van de audit fee en de impact van opkomende technologieën op audits'. (FEI Daily, 5 september 2019).

Het interview en de podcast zijn beschikbaar via deze link (Engels). 

FAR bestuurslid en algemeen directeur Olof Bik aanvaardt leerstoel in Behavioral research in auditing aan Nyenrode Business University

Op dinsdag 17 september 2019 hield prof. dr. Olof Bik zijn inaugurele rede getiteld: ‘Crossing the divide: behavioral research in auditing’. Met deze toespraak markeerde Bik zijn aanvaarding van de leerstoel in Gedragsonderzoek in auditing aan Nyenrode Business Universiteit.

Klik hier om het volledige rapport te lezen

 

Heeft u suggesties voor het verbeteren van onze nieuwsbrief of nieuws dat u graag met ons wilt delen? Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@foundationforauditingresearch.org

Back to overview